5.Faktorbeskrivningar och nivåer

Lonelots

Hoppa till: Navigering, sök

KUNSKAPER OCH FÄRDIGHETER De kunskaper och färdigheter som arbetet kräver kan förvärvas på många olika sätt, genom teoretiska studier, praktisk upplärning, arbetslivserfarenhet, yrkesarbete, självstudier och kombinationer av dessa. Det är viktigt att ha i minnet att också färdigheter förvärvas och att inte betrakta dem som ”medfödda egenskaper”.

Som mått på hur avancerad teoretisk utbildning och hur bred/djup erfarenhet som krävs för att kunna utföra arbetet används hur lång tid det tar att erhålla kunskapen. Vid bedömning av kraven på problemlösning och sociala färdigheter görs en helhetsbedömning av de olika aspekterna som ingår i faktorerna.

Det är den högsta nivån på kunskaper och färdigheter som krävs i arbetet som ska bedömas. Hur ofta dessa kommer till användning är mindre betydelsefullt.

ANSVAR Det finns olika slags ansvar. Ett övergripande ansvar kallas ofta formellt ansvar. Det kännetecknas av att det inte alltid utövas praktiskt av den som har ansvaret, det bärs ofta ensamt och man kan inte begränsa ansvarstagandet i tid. Ansvaret finns hela tiden.

Ett faktiskt ansvar kräver kunskap om hur uppgiften skall utföras och innebär ofta en fysisk aktivitet eller insats. Till skillnad från det formella ansvaret kan det faktiska ansvaret delas med andra. Det kan också utövas under en begränsad tid.

De olika sorters ansvar är inte klart avgränsade, de går i varandra och ett arbete kan ställa krav på olika sorters ansvar, ibland samtidigt. Konsekvenserna för verksamheten, tredje man, eller den anställde om ansvaret inte fullgörs har betydelse för bedömningen av svårighetsnivån.

ARBETSFÖRHÅLLANDEN Den arbetsinsats som krävs för att utföra ett arbete innebär alltid någon typ av ansträngning. Ansträngningen kan vara beroende av både arbetsinnehållet och miljön i vilket arbetet utförs. Här bedöms sådan ansträngning som kan vara av fysisk, psykisk eller emotionell art.

Vidare bedöms de obehag den anställde kan utsättas för på grund av den fysiska, psykiska och sociala miljön, samt vilka risker som finns att själv skadas eller bli sjuk på grund av själva arbetsuppgifterna eller till följd av den miljö arbetsuppgifterna utförs i.

Nivåplaceringen beror på hur länge, hur ofta den anställde utsätts och om hon/han själv kan påverka /mildra de påfrestande arbetsförhållandena. Det förutsätts att de skyddsföreskrifter som finns också följs.


KUNSKAPER OCH FÄRDIGHETER

Faktor 1. Utbildning/erfarenhet mäts genom: tid för utbildning, yrkeserfarenhet, upplärning, fortbildning

Faktorn bedömer krav på sådana kunskaper som normalt inhämtas genom teoretisk utbildning samt de krav på upplärning, övning, erfarenhet och fortbildning som arbetet kräver för att kunna utföras. Det är den utbildning/erfarenhet som normalt skulle krävas idag för att utföra det nuvarande arbetet som efterfrågas.

Vägledning vid värdering Det finns ofta en utbildning för en befattning som framstår som den ”normala”. De krav på teoretisk utbildning och kurser, oberoende av hur den anställde själv faktiskt har inhämtat dem, ska påverka bedömningen.

För att kunna utföra arbetet menas att de arbetsuppgifter som anses normalt för en ”fullärd” anställd ska kunna utföras med den kvalitet och i den takt som anses tillfredsställande samt med den grad av arbetsledning som är vanligt. I vissa yrken behöver kunskaper ständigt förnyas. I andra yrken måste man ständigt träna och öva för att inte förlora för yrket väsentliga färdigheter. Den tid som normalt behövs för att à jourhålla/underhålla kunskaper och färdigheter i arbetet ska bedömas vid beräkning av tid.


Nivå 1 Grundskolekompetens och begränsad yrkeserfarenhet (t ex upp till 6 mån). Inga särskilda krav på utveckling av kunskaper.

Nivå 2 Mellannivå

Nivå 3 Eftergymnasial utbildning kortare än två år och medellång yrkeserfarenhet ( t ex 2- 5 år). Medelstora krav på fortbildning.

Nivå 4 Mellannivå

Nivå 5 Längre eftergymnasial utbildning än 5 år och mycket bred och djup erfarenhet (t ex 8 år och längre). Mycket stora krav på fortbildning.


Faktor 2. Problemlösning mäts genom: typ av problem, kreativitet, självständighet, beslutsfattande, anpassning/utveckling, mångsidighet

Faktorn bedömer färdigheter som krävs för att lösa problem. Den tar hänsyn till variationer av problem som kan uppstå och vilken typ av lösning som krävs. Problemen kan röra människor, fakta, teorier, föremål, företeelser. Den bedömer kreativiteten i att skapa något nytt eller kombinera saker som redan finns på ett nytt sätt och bedömer graden av handlingsfrihet och beslutsfattande. Vidare bedömer faktorn krav på flexibilitet, förändringsförmåga och färdighet att utföra arbetsuppgifter inom vitt skilda verksamhetsområden.

Vägledning vid värdering Omständigheter som kan ha betydelse för kravens storlek: Typ av problem:  om problemen är komplexa, svåra att avgränsa eller definiera och måste angripas från flera håll eller med flera metoder  om den anställde inte har andra att fråga eller det är svårt att få tillgång till information som kan bidra till att lösa problemen Kreativitet:  om det inte finns standardlösningar  om den anställde måste skapa lösningar inom en begränsad ram Självständighet:  om den anställde ofta måste ta egna initiativ  om det inte finns någon att rådgöra med Beslutsfattande:  om det finns olika uppfattningar och det är viktigt att komma fram till ett beslut  om det finns flera olika alternativ väljer mellan och konsekvenserna blir stora för människor eller för ekonomiska värden Anpassning/utveckling:  om förhållandena/förutsättningarna i arbetet ofta ändras  om den anställde måste sätta sig in i nya områden till följd av snabb utvecklingen Mångsidighet:  om arbetet omfattar arbetsuppgifter från många olika och vitt skilda verksamhetsområden

Nivå 1 Inga särskilda krav på problemlösning. I arbetet uppkommer problem som har enkla, entydiga lösningar. Den information som behövs är lättåtkomlig och lättillgänglig. För att lösa problemen krävs att man väljer en lösning från ett antal kända tillvägagångssätt.

Nivå 2 Mellannivå

Nivå 3 Medelstora krav på problemlösning. Arbetet kräver bearbetning av information från olika källor för att lösa uppkomna problem och för att fatta beslut om en åtgärd. Det finns flera möjliga lösningar att välja mellan men de följer väl kända metoder och rutiner. Vid ovanligare problem måste åtgärder och beslut diskuteras och förankras hos överordnad.

Nivå 4 Mellannivå

Nivå 5 Mycket stora krav på problemlösning. Arbetet kräver analyser av teorier och/eller metoder. Problemen är varierade och invecklade och kräver kreativa lösningar. Arbetet kräver kvalificerad kunskapsinhämtning. Den anställde måste väga samman komplicerade data för att bedöma möjliga konsekvenser. Arbetet kräver strategiska bedömningar och kan innebära att man skapar eller fastställer nya inriktningar på hela eller delar av verksamheten.


Faktor 3. Sociala färdigheter mäts genom: kommunikation, samverkan, kontakter, kulturförståelse, inlevelseförmåga, service

Faktorn bedömer färdigheten att kunna överföra och att motta information och arbeta tillsammans med andra människor på ett sådant sätt att man arbetar effektivt och samtidigt tar hänsyn till andra. Faktorn bedömer färdigheten att förstå och hantera olika slags människor i olika sammanhang. Färdigheten att kunna förstå olika kulturer - språkliga, etniska, religiösa eller sociala ingår också. Sociala färdigheter relateras till komplexiteten i budskapet/informationen, vem mottagarna är, samt hur budskapet/informationen överförs (arten, betydelsen och syftet med kontakterna). Vidare ingår arbetets krav på att ge service av olika slag till kunder, uppdragsgivare, allmänhet m fl.

Vägledning vid värdering Omständigheter som kan ha betydelse för kravens storlek:  om det är stora kulturella skillnader  om det är svårt att kommunicera därför att personen t ex är arg, upprörd eller sjuk  om det finns intressemotsättningar  om situationen är krävande och servicen måste tillhandahållas mycket snabbt.


Nivå 1 Normala krav på samarbete med andra människor individuellt eller i grupp.

Nivå 2 Mellannivå

Nivå 3 Medelstora krav på sociala färdigheter. I kontakterna förekommer vissa intressemotsättningar eller kulturella skillnader

Nivå 4 Mellannivå

Nivå 5 Mycket stora krav på sociala färdigheter. Arbetet kan innebära svåra och komplicerade kontakter med personer/grupper såväl inom som utom arbetsplatsen. Krävande kontakter kan innebära stora intressemotsättningar eller svåra och kontroversiella situationer.



ANSVAR

Faktor 4. Ansvar för materiella resurser och information mäts genom: ekonomiskt värde, vad ansvaret innebär, självständighet, konsekvenser

Faktorn bedömer ansvar för materiella resurser, t ex utrustning och maskiner, varor och lager, fastigheter och lokaler. Det kan också vara miljö- och/eller naturtillgångar. Ansvar för materiella resurser kan innebära att köpa in, underhålla, skydda, reparera, kontrollera, använda och förvara olika slags materiella resurser och värden eller att svara för kvalitetskontroll vid en tillverkningsprocess. Faktorn bedömer också ansvar för hantering av skriftlig information eller motsvarande som finns i arkiv, journaler, register och bibliotek samt innehåll i dataprogram och datafiler. Dvs sådan information som kan jämställas med materiella resurser eller en investering. Ansvaret kan innebära att besluta om förvaring eller spridning av information, eller att sortera, komplettera och hålla informationen tillgänglig.

Vägledning vid värdering Omständigheter som kan ha betydelse för kravens storlek: Materiella värden  ansvar för att köpa in/underhålla dyrbar utrustning.  ansvar för att upptäcka brister i rutiner eller material som kan påverka kvalitén på arbete som utförs av andra.  ansvar för att skydda andra människors ekonomiska intressen.  att vid brist i ansvartagandet konsekvenserna blir att den anställde förorsakar avbrott i verksamheten, en skada för företaget, dess personal, kunder eller för andra företag. Information  ansvar för att hantera information som måste skyddas för åtkomlighet  att vid brist i ansvartagandet konsekvenserna blir att den anställde förlorar tillstånd, licens eller legitimation.


Nivå 1 Ansvaret för materiella resurser är begränsat till normal aktsamhet och som representerar ett begränsat ekonomiskt värde. Arbetet kan innebära att handskas med mindre summor pengar. eller Arbetet innebär normal aktsamhet och hänsyn vid hantering av information/upplysningar/data som är allmängiltiga och lättillgängliga.

Nivå 2 Mellannivå Nivå 3 Medelstort ansvar för materiella resurser som representerar ett ganska stort ekonomiskt värde. eller Arbetet innebär ett stort ansvar för strategisk information. I arbetet kan ingå att avgöra vad som ska inhämtas och vilka som får ta del av den.

Nivå 4 Mellannivå Nivå 5 Arbetet innebär ett mycket stort ansvar för materiella resurser, som representerar ett mycket stort ekonomiskt värde. Ett misstag eller försummelse i ansvaret skulle få mycket allvarliga ekonomiska och/eller verksamhetsmässiga konsekvenser.


Faktor 5. Ansvar för människor mäts genom: vad ansvaret innebär, självständighet, konsekvenser

Faktorn bedömer ansvar för människors hälsa, välbefinnande, säkerhet och utveckling ur fysisk, psykisk och social synvinkel. Dessa människor kan vara vårdtagare, elever, kunder, allmänheten eller andra personer som på olika sätt är beroende av den verksamhet som bedrivs. Ansvaret kan utövas genom att följa fastställda rutiner, överenskommelser eller innebära en individuell och självständig bedömning av andra människors behov. Ansvar för människor innebär även att hantera individrelaterad sekretessbelagd information. Det kan innebära att ansvara för säkerhet, underhåll och bevarande av känslig information som berör individer. Myndighetsutövning bedöms också under faktorn. Med myndighetsutövning menas verksamhet som består i att myndigheten bestämmer eller vidtar åtgärder som rör enskildas rättigheter, skyldigheter och sociala förmåner eller utövar tvång i olika former.

Vägledning vid värdering Omständigheter som kan ha betydelse för kravens storlek:  om ansvaret för människor dominerar innehållet i arbetet  om ansvaret bärs ensam eller delas  vilka konsekvenserna blir för företaget, den anställde personligen och för de människor ansvaret omfattar. Företagets verksamhet kan ifrågasättas, den anställde kan förlora legitimationen, eller människor kan hamna i en besvärlig situation.  individinformation som är känslig/konfidentiell.


Nivå 1 Ansvar för andras hälsa, säkerhet, utveckling och välbefinnande är begränsat till normal hänsyn och omtanke.

Nivå 2 Mellannivå

Nivå 3 Medelstort ansvar för andras hälsa, säkerhet, utveckling och/eller välbefinnande. Arbetet kan innebära att självständigt bedöma och tillgodose behov hos andra, eller att påverka andra människors hälsa, säkerhet, utveckling och/eller välbefinnande genom att inom ramen följa regler, anvisningar eller program.

Nivå 4 Mellannivå

Nivå 5 Mycket stort ansvar för andras hälsa, säkerhet, utveckling och/eller välbefinnande. Situationer som kan uppstå är av svåra eller livshotande slag och/eller kräver snabba eller omfattande ställningstaganden. Insatserna kan medföra mycket stor påverkan på individer/grupper.


Faktor 6. Ansvar för planering, utveckling, resultat, arbetsledning mäts genom: ansvarets inriktning och omfattning, självständighet, konsekvenser

Faktorn bedömer ansvar för planering, utveckling och resultat av hela eller del av en verksamhet eller ett projekt - med eller utan arbetsledande funktion.

I ansvar för planering kan ingå att kartlägga behov, formulera mål och planer för nuvarande och framtida verksamhet, göra prioriteringar, planera projekt/insatser, göra en budget, skaffa resurser och personal.

I ansvar för utveckling kan ingå att inom arbetsgrupper fördela arbetsuppgifter, utbilda, inspirera och uppmuntra andra, att skapa eller förändra verksamheter, bevaka omvärlden, driva projekt, anpassa och driva verksamheten mot målet.

I ansvar för resultat kan ingå bokslut, budgetavstämning, redovisning, kvalitetsbedömning, uppföljning, och att avveckla eller att avsluta projekt, verksamhet eller personal. Det kan också ingå ansvar och analys för måluppfyllelse, kontroll av att planer genomförts och ansvar för förändringsbehov.

Faktorn bedömer också det ansvar som en arbetsledare har för att leda, fördela och bedöma andra anställdas arbete och att påverka eller avgöra arbetsvillkoren.

Vägledning vid värdering Omständigheter som kan ha betydelse för kravens storlek:  om ansvaret innebär att skapa förutsättningar för många andra personer att medverka i utvecklingen av en verksamhet  om resultatet har en strategisk/långsiktig betydelse för företaget/organisationen  ansvar för att hushålla med begränsade resurser  ansvar för en budget i en komplex verksamhet  ansvar som arbetsledare för andra arbetsledare  ansvar för komplicerade personalpolitiska frågor t ex disciplinära åtgärder  om en större del av arbetstiden upptas av arbetsledning

Nivå 1 Litet ansvar för planering, utveckling och resultat. Den anställdes eget arbete är i viss utsträckning planerat och förelagt av någon annan. Den anställde kan bidra med idéer eller förslag till förbättringar inom det egna arbetsområdet.

Nivå 2 Mellannivå Nivå 3 Medelstort ansvar för planering, utveckling och/eller resultat med eller utan arbetsledande funktion. Ansvaret är självständigt och rör arbetssätt, arbetsmetoder, tidsplanering och verksamhetens budget. Ansvaret kan omfatta vissa personaladministrativa åtgärder.

Nivå 4 Mellannivå Nivå 5 Mycket stort ansvar för planering, utveckling och resultat med eller utan arbetsledande funktion. Ansvaret är av strategisk/långsiktig betydelse för företaget. Den anställde har ett betydande ansvar för att påverka och utforma de varor och tjänster som framställs och de normer, rutiner och riktlinjer som styr företaget. Ansvaret kan omfatta komplicerade personalpolitiska frågor.


ARBETSFÖRHÅLLANDEN

Faktor 7. Fysiska förhållanden mäts genom: fysisk ansträngning, ansträngning av sinnesorgan, obehagliga fysiska förhållanden, risk för egen skada eller sjukdom

Faktorn bedömer olika slags fysisk ansträngning som musklerna utsätts för på grund av ihållande eller upprepad användning, inkl små muskelrörelse och precisionsarbete. Den bedömer också krav på att arbeta i obekväma och ansträngande arbetsställningar och den fysiska ansträngning som sinnesorganen utsätts för vid vissa typer av arbetsuppgifter. Vidare bedöms i vilken utsträckning den anställde utsätts för en obehaglig eller otrevlig fysisk miljö som t ex buller och föroreningar. Risken för att den anställde ska drabbas av skada eller sjukdom ingår också. Den tar hänsyn till under hur lång tid, hur ofta det förekommer och i vilken mån den anställde själv kan påverka ansträngningen samt hur otrevlig och påfrestande den fysiska omgivningen är. Vid bedömningen förutsätts att normala arbetarskyddsåtgärder vidtagits och att givna instruktioner följts.

Vägledning vid värdering Omständigheter som kan ha betydelse för kravens storlek:  tillgången på hjälpmedel  föremålets form och material vid tunga lyft  arbetstakten; den snabbhet i vilken arbetet måste utföras  om muskelanspänningen pågår under lång tid kan det vara lika påfrestande som ett arbete som tillfälligtvis kräver stor styrka.  kombinationseffekter; om t ex ett tungt arbete utförs i en obekväm arbetsställning  möjligheter att tillfälligt komma bort från obehaget eller påfrestningen  om den anställde inte kan undvika obehaget genom att skjuta upp arbetsuppgifterna till en bättre tidpunkt


Nivå 1 Inga särskilda krav på fysisk ansträngning. Den fysiska miljön är tillfredställande.

Nivå 2 Mellannivå Nivå 3 Medelstora krav på fysisk ansträngning. Den fysiska miljön kan vara påfrestande under viss tid.

Nivå 4 Mellannivå Nivå 5 Mycket stora krav på en eller flera fysiska ansträngningar. Den fysiska miljön är ofta påfrestande.


Faktor 8. Psykiska förhållanden mäts genom: koncentration, enformighet, tillgänglighet, påfrestande relationer, stress

Faktorn bedömer den psykiska ansträngning som den anställde utsätts för i arbetet. I faktorn ingår också emotionell ansträngning. Faktorn bedömer den psykiska ansträngning som erfordras vid koncentration och graden av intensitet. Faktorn bedömer den psykiska påfrestningen i arbeten där få arbetsuppgifter ingår och handlingsfriheten är begränsad eller krav på tillgängligheten är stor. Faktorn bedömer både den psykiska och emotionella ansträngning som påfrestande kontakter med människor eller situationer i arbetet kan innebära. Den emotionella ansträngningen uppstår vid krav på inlevelse, eller när man står i fokus för andra människors uppmärksamhet, eller på grund av den stress som uppstår vid motstridiga arbetskrav eller vid arbete under tidspress.

Vägledning vid värdering Omständigheter som kan ha betydelse för kravens storlek:  att koncentrera sig på komplicerade uppgifter, eller uppgifter med många små detaljer där noggrannhet och precision är nödvändigt  ett hårt styrt enformigt arbete som samtidigt kräver stor koncentration  att vara så tillgänglig att det inkräktar på möjligheterna att utföra andra nödvändiga arbetsuppgifter  att i allt snabbare takt tvingas till ständiga anpassningar utan något eget inflytande  att konfronteras med arga, upprörda, sjuka eller svårhanterliga människor  att ständigt står i fokus för andra människors uppmärksamhet

Nivå 1 Liten psykisk ansträngning. Koncentration krävs ibland under korta stunder. Stressiga och påfrestande arbetssituationer kan inträffa någon gång.

Nivå 2 Mellannivå

Nivå 3 Medelstor psykisk ansträngning. Koncentration krävs ibland under långa stunder på komplicerade arbetsuppgifter. Stressiga och påfrestande arbetssituationer och kommunikationssvårigheter förekommer ofta.

Nivå 4 Mellannivå

Nivå 5 Mycket stor psykisk ansträngning. Koncentration krävs ofta på mycket komplicerade arbetsuppgifter. Arbetet innebär mycket krävande situationer och med stark känslomässig anspänning.

Personliga verktyg